fbpx
Vrh
Foto: Otvoreni kofer

Pored brojnih planina, kanjona, tvrđava, reka, vodopada koji svake godine privlače turiste, ali u čijim lepotama, makar vikendom, uživaju i stanovnici Srbije, stidljivo se provlače i pećine čije čari turisti još uvek nisu u potpunosti otkrili.

Od 1.500 pećina, koliko je do sada u našoj zemlji otkriveno, svega 10 odsto je istraženo, a za posetu otvoreno tek osam, pokazuju podaci Turističke organizacije Srbije. Najviše ih ima u Istočnoj Srbiji, gde je smeštena i Ceremošnja, jedna od najlepših pećina u našoj zemlji po bogatstvu nakitom.

Smeštena na obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533m, udaljena je svega 15km od Kučeva. Ime je dobila po selu koje se nalazi u njenoj neposrednoj blizini. Do Ceremošnje se stiže asfaltnim putem i odnedavno je uvrštena u program udruženja koja organizuju obilaske prirodnih lepota Srbije.

Od samog ulaza kroz pećinu vodi kanal dugačak 87 metara do dvorane Arena, njene najveće i najatraktivnije dvorane, koja je nepravilno kružnog obima i koja podseća na amfiteatre starog Rima (otud i naziv Arena).

U visinu se pruža pogled dug 24 metara, dominiraju stalaktiti i stalagmiti, a među stubovima izdvaja se “Lepa Vlajna”, simbol žena ovog podnevlja. U blizini “Lepe Vlajne” nalazi se i stalagmit “Mladoženja” i dva čudno srasla pećinska stuba “Drugovi”. Preovladava bela boja koju stvara krečni kalcit.

Foto: Otvoreni kofer

Put dalje vodi u Ponorsku dvoranu, koja ime nosi po levkastom ponoru koji se u njoj nalazi. Od brojnih nakita koji je krasi izdvaja se Raspukla sfera. Arena vodi u još jednu dvoranu, Andezitsku, koja obiluje krajpitašima, grupom neobičnih stalagmita.

Poslednji deo Ceremošnje čini Južni kanal, dugačak 108 metara, na čijem je kraju izlaz iz pećine, a počinje od “Lepe Vlajne”. Iako je siromašan nakitom, interesantnog je oblika. Dok ga budete prolazili primetićete i kratke slepe kanale, sve dok ne naiđete na račvanje – jedan od dva puta vodi do izlaza iz pećine.

Ono što je još interesantno jeste da su u njoj pronađeni ostaci pećinskog medveda koji je živeo na ovim prostorima pre oko 100.000 godina. Ceremošnja je jedna od prvih pećina otvorenih za turiste, 1980. godine. Dvadeset sedam godina kasnije dobila je status Zaštićenog prirodnog dobra i spada u žive pećine, što znači da se ukrasi u njoj još uvek stvaraju.

Osim same pećine, zanimljiva je i njena okolina. Na padinama najvišeg vrha Homoljskih planina, Velikog Štubeja, smeštena je Bigar i Golubanjska pećina, vodopad Siga i ostaci keltskog utvrđenja. Sa Velikog Štubeja pruža se neverovatan pogled na Pomoravlje, Šumadiju, ali i obronke Južnih Karpata u Rumuniji što savršeno upotpunjuje celokupni doživljaj.

Sledeći put kada budete planirali da slobodan dan provedete u prirodi, pored već uobičajenih lokacija za koje su čuli i stranci koji gotovo ništa ne znaju o Srbiji, razmislite i o obilasku Ceremošnje i Kučeva.

 Preuzimanje teksta je dozvoljeno u originalu uz pozivanje na izvor, odnosno, linkovanje ka strani odakle je sadržaj preuzet.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar