fbpx
Vrh
Foto: Pixabay

Četvrto najveće ostrvo na svetu, Madagaskar, smešteno je u Indijskom okeanu, blizu Istočne obale Afrike. Ova ostrvska zemlja dom je za pet odsto biljnih i životinjskih vrsta, od kojih oko 90 odsto živi samo na Madagaskaru. Zbog svoje jedinstvenosti, mnogi ga sa pravom nazivaju “osmi kontinent”, pa čak i “Nojeva barka”. 

“On jeste potajno ‘osmi kontinent’ jer toliko raznolikosti nudi. Od džungle, legendarnih baobaba, kamene šume, bodljikave šume, mangrova, kanjona, savana, pustinje, 5000 km obale u toplom Indijskom okeanu, rajskih plaža sa bijelim pijeskom, petog najvećeg koraljnog grebena na svijetu, grandioznih grbavih kitova, rijetkih u svijetu kit ajkula, džinovskih morskih kornjača i generalno bogatog podvodnog svijeta…

Ostrvo je karakteristično i po plantažama vanile, ylang ylang cvijetu (od kojeg se prave parfemi). Poseduje i 25 nacionalnih parkova i desetine prirodnih rezervata i zaštićenih zona gdje možete vidjeti endemske životinje poput čuvenih lemura, kameleona, fosse, najčudnije gekone majstore kamuflaže i preko 1000 vrsta orhideja od čega se 90% nalazi samo ovdje. Jednostavno vam pamet stane kada vidite sve te ljepote i prirodna čuda kakva se ne viđaju često u životu”, objašnjava Ramajana Mabita koja već drugu godinu živi u ovoj po svemu neobičnoj zemlji.

 

Foto: Privatna arhiva

 

Madagaskar, ističe, nije za turiste koji traže lepe i uređene gradove, šetališta, šoping centre i luksuz. Nije ni destinacija za porodični odmor, već za one koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi i divljoj egzotici.

“Morate biti bar malo avanturistički nastrojeni ako dolazite ovamo i pripremiti se na aktivan odmor. Putevi su loši, puni rupa, blata, putovanje kroz zemlju je sporo i dugo, nekad vam za 100 km treba i preko 10 sati vožnje, smještaj je ograničen, a u manje turističkim mjestima je veoma skroman i bez tople vode, bez 24h struje itd. Dakle, morate se psihički pripremiti na sve to kada odlučite posjetiti ovu zemlju, ali zauzvrat ćete dobiti nesvakidašnje iskustvo koje sigurno nećete zaboraviti nikada u životu. Potrebno je također znati da Madagaskar nije turistička zemlja, jako malo turista dolazi ovdje, ali to istovremeno znači i da ćete sve te ljepote imati samo za sebe, bez gužvi i milion ljudi oko vas.”

Pa, avanturisti, Ramajana je izdvojila šest lokacija koje obavezno treba posetiti ukoliko vas put odnese na ovo ostrvo. 

Aleja baobaba

Većina turista dolazi baš zbog ovog mesta. Aleja Baobaba, kako je još zovu, je i prvi nacionalni spomenik Madagaskara. Stabla dostižu i preko 30 metara, jesu prirodna tvorevina, ali su okolni krajolik oblikovali ljudi.

“Baobabi su definitivno najfascinantnije drveće koje sam ikada vidjela u životu, a Madagaskar zovu i zemljom baobaba, jer tu raste sedam od ukupno osam vrsta svih baobaba u svijetu. Šest od tih sedam postoji samo na Madagaskaru. Najmagičniji momenat je zalazak sunca koji će vas ostaviti bez teksta.”

 

Foto: Privatna arhiva

RN7 Roadtrip

RN7 je zapravo naziv autoputa koji vodi od glavnog grada do grada Tulear na jugozapadnoj obali i dug je skoro 1.000 kilometara.

“Za ovo putovanje, mnogi koji su proputovali Madagaskar kažu da je jedno od najljepših. Zahtijeva puno organizacije i vremena i nadam se da ćemo se ove godine upustiti u ovu avanturu. Duž cijelog tog puta imate nacionalne parkove u kojima stajete i posjećujete ih po nekoliko dana. Na tom putovanju krećete sa visoravni iz glavnog grada, prolazite prvo kroz zelene pejzaže sa rižinim terasama, zatim kroz egzotičnu prašumu, pa preko planinskih vijenaca, savana i tzv. malgaškog Kolorada sa fascinantnim kanjonima, prirodnim bazenima i lemurima u parku Isalo, dolazite do mora i pustinje.”

 

Foto: Pixabay

Nosy Be

Najrazvijenija turistička destinacija na Madagaskaru je arhipelag Nosy Be na severozapadu. Tu se može naći najveći izbor hotels i najbolja ponuda ekskurzija koja postoji na Madagaskaru.

“Nipošto nemojte propustiti jednu od najljepših plaža na svijetu, a zove se Nosy Iranja koja izroni iz okeana samo za vrijeme oseke. Zovu je i Maldivi Madagaskara. Nosy Be je najbolja destinacija za ronjenje, snorkeling i plaže. S tim da na glavnom ostrvu plaže nisu one rajske, svaki put ćete morati ići na ekskurziju da biste bili na plaži sa bijelim pijeskom i tirkiznim morem.”

 

Foto: Privatna arhiva

Saite Marie

Ovo malo tropsko ostrvo na severoistoku je savršeno mesto za ljude koji vole miran odmor. Zovu ga još i Rajsko ostrvo ili Tahiti Indijskog okeana. Priroda je netaknuta, sa bujnom vegetacijom, puna orhideja, palmi i manga.

“Plaže su uske, sa bijelim pijeskom i kokosovim palmama nadvijenim nad tirkiznim morem. Kako bi se osjećali baš kao u raju, bolje je preći na još manje ostrvce Ile aux Nattes. To vam je mjesto baš kao iz turističkog kataloga za Karibe. Tri stvari koje su posebne za ovu destinaciju: grbavi kitovi koji prolaze obalom od jula do septembra, zatim ostrva pijeska (Ilots aux sables) koja ostavljaju bez daha, a predstavljaju pješčane strudove usred okeana gdje se nalaze samo ptice i ništa više, te vožnja od samog juga do samog sjevera ostrva do prirodnih okeanskih bazena kroz tropsku šumu koja podsjeća na Bali.”

 

Foto: Privatna arhiva

Moramba bay

Ako nekada poželite da se osamite i budete daleko od civilizacije, onda je to ovo mesto. Za ovo mesto zna mali broj ljudi, čak i na samom Madagaskaru, objašnjava Ramajana.

“Ovo je najizolovanije mjesto na kojem sam do sada bila, a do kojeg je moguće doći samo privatnim avionom ili brzim gliserom. Postoje samo dva hotela u krugu od nekoliko stotina kilometara, a toliko je daleko od civilizacije da nećete sresti nikoga. U ovoj regiji postoji poseban ekosistem kakav ne postoji nigdje drugo na Madagaskaru. U Moramba zaljevu koju nazivaju i malom Ha Long bay iz Vijetnama možete vidjeti baobab drveće koje raste na (tsingy) šiljatim stijenama uz obalu. Plaže su toliko divlje da se osjećate kao da ste u nekoj džungli.”

 

Foto: Privatna arhiva

Tsingy de Bemaraha

Reč je o rezervatu prirode koji se nalazi na UNESCO-voj listi mesta svetske baštine u Africi. 

“Svim ljubiteljima avanture preporučujem da posjete ovaj nacionalni park u kojem se nalazi geološko čudo i najveća kamena šuma na svijetu koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Tu se penjete po stijenama koje su doslovno oštre kao nož i imate pogled na krajolik koji izgleda kao da je sa druge planete.”

 

Foto: Youtube/Nicolás Garmendia

Sa Ramajanom smo razgovarali i o tome kako izgleda živeti na Madagaskaru.

 Preuzimanje teksta je dozvoljeno u originalu uz pozivanje na izvor, odnosno, linkovanje ka strani odakle je sadržaj preuzet.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar