fbpx
Vrh
Foto: Youtube

Ilja de Grande i Ilja de Kejmada Grande su ostrva u Brazilu. I dok je prvo ostrvo popularno mesto za beg tokom vikenda od svakodnevice na samo pola sata vožnje brodom od Rio de Žaneira, na drugo ostrvo se ne zalazi. Osim sličnog naziva i iste države kojoj pripadaju nemaju ništa zajedničko.

Ilja de Kejmada Grande dom je zmija. Smatra se jednim od najsmrtonosnijih ostrva na svetu jer je na njemu najveća koncentracija zmija otrovnica. Otud i naziv Ostrvo zmija. Smešteno uz brazilsku obalu u Atlanskom okeanu pripada saveznoj državi Sao Paulo.

Ostrvo nastanjuju zlatne zmije koje su tokom hiljada godina, nakon što se ostrvo odvojilo od kopna, evoluirale drugačije od onih na kopnu. Kako su se brzo razmnožavale i nisu imale kopnene predatore kao pretnju, nisu imale ni kopneni plen, pa su naučile da vrebaju ptice.

Njihov otrov je tri do pet puta jači od onog koji ispuštaju njihove rođake na kopnu. Odraslog čoveka može da ubije za manje od jednog sata. Ilja de Kemada Grande je jedino mesto na svetu koje zlatne zmije nastanjuju i pretpostavlja se da ih je između 2.000 i 4.000.

Smatra se da je na ostrvu živela svega nekolicina ljudi između 1909. i 1930. godine i da je reč o radnicima svetionika koji su tu i stradali. Neki veruju i da su zmije na Ilja de Kejmadi Grande ostavili gusari da bi zaštitili svoje zlato.

Danas mornarica povremeno posećuje svetionik radi održavanja i brine da nijedan avanturista ne priđe blizu ostrva. Zbog opasnosti, vlada Brazila veoma strogo kontroliše iskrcavanje na obale ostrva koje je danas važna laboratorija koju najviše koriste biolozi radi istraživanja.

Na osnovu tvrdnji naučnika, u otrovu zmija nalazi se lek za srčane bolesti, cirkulaciju i krvne ugruške. Poznato je da neki šverceri divljih životinja iz tog razloga posećuju ostrvo, love zmije i prodaju ih ilegalno. Za jednu zlatnu zmiju mogu da zarade između 10.000  i 30.000 dolara.

Populacija zmija na ovom ostrvu u poslednjih 15 godina opala je za gotovo 50 odsto.

 Preuzimanje teksta je dozvoljeno u originalu uz pozivanje na izvor, odnosno, linkovanje ka strani odakle je sadržaj preuzet.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar