fbpx
Vrh
www.pexels.com

Na cenu života u različitim gradovima sveta u prethodnoj godini posebno je, kao i na sve ostalo, uticala pandemija korona virusa. Kako sada, nakon prve godine pandemije, izgleda lista najskupljih gradova za inostrane radnike?

Kompanija za istraživanje tržišta rada ECA International (Employment Conditions Abroad) objavila je u decembru izveštaj o troškovima života širom sveta za ekspate. Iako se početak liste, tačnije, prvih deset mesta, nije drastično promenio, postoje znatna odstupanja u odnosu na pređašnju godinu.

Hong Kong je još jednom proglašen za najskuplji grad na svetu za ekspate. Naredna tri mesta su takođe ostala nepromenjena, sledećim redosledom – Tokio, Njujork i Ženeva. Peto mesto zauzeo je Cirih, a šesto London, koji su popravili svoj skor u odnosu na poslednje rezulate. Zatim slede Tel Aviv, Seul, San Francisko i Jokohama.

“Hong Kong je izrazito skup, u više različitih aspekata, ali ono što ga je i dovelo na prvo mesto liste jesu visoki troškovi stanovanja, uprkos tome što su cene nekretnina pale u poslednjih godinu dana, kao rezultat pandemije i političke neizvesnosti”, izjavio je regionalni direktor za Aziju Li Kvejn.

Indeks troškova života obuhvata hranu, odeću, alkohol i cigarete, komunalije, prevoz i troškove rekreacije za 208 gradova iz 121 zemlje.

Promene koje su se desile na već prošlogodišnjoj listi uglavnom su zavisile od fluktuacije valuta usred pandemije korona virusa.

“Sa oporavkom evra i funte u 2020. godini, mnogim inostranim radnicima su se povećali i životni troškovi. Baš ti faktori mnoge evropske gradove rankirali su bolje. London je zahvaljujući tome zauzeo šestu poziciju, Pariz se ‘popeo’ za 10 mesta, a Beč i Minhen ušli su u top 50 na globalnom nivou”, dodaje on.

Život u australijskim gradovima je takođe poskupeo u prethodnoj godini.

S druge strane, pad azijskih valuta zabeležio je drastičan pad životnih troškova u glavnim gradovima zemalja ovog kontinenta, pa je, recimo, Mumbaj, najskuplij grad u Indiji, pao za 34 mesta i trenutno se nalazi na 94. poziciji.

Osim valute, na pad troškova uticao je i pad cene nafte (skoro 15%). Ipak, kineski gradovi ostali su u vrhu liste – Šangaj, Guangdžo, Šenžen i Peking, među prvih 20 u svetu.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar