fbpx
Vrh

Ako do pre nekoliko meseci niste znali da Bosna i Hercegovina izlazi na more, sada sigurno znate. Zahvaljujući zatvaranju granica okolnih zemalja u kojima su smeštena popularna letovališta i uslovljavanju posedovanja negativnog PCR testa, mali bosanskohercegovački gradić Neum dobio je priliku da zasija i postane prava turistička atrakcija.

Gužva u šetnaestercu

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je samo lična karta. Kafići i klubovi rade do 23 časa, a maske gotovo da nećete ni videti. Cene smeštaja i hrane su, kažu turisti koji su tamo boravili ili borave, više nego pristupačne.

“Trenutno je u Neumu ogromna gužva. Ja se još uvek nisam kupala, jer fizički ne može da se priđe obali. Nema atrakcija na koje smo inače na moru navikli, ali bih preporučila vožnju brodićem do splava na kome može da se kupa, jede i pije. Vožnja košta 5 evra. Što se ostalih cena tiče, zaista su korektne, mada ne bih preporučila boravak u Neumu duže od četiri dana, baš zbog gužve”, ističe Kristina, koja je nakon Egipta rešila da poseti Neum i Sarajevo.

Bosanci, kaže, ističu da imaju more, ali nemaju put, jer je poslednja deonica, dugačka 60km, veoma loša. Ipak, jako su zadovoljni što sve veći broj turista bira baš ovo mesto za odmor.

“Oni su veoma srećni i gostoljubivi. Iskreno, ne pamtim da sam bila na nekom mestu i da su stanovnici bili ovoliko gostoprimni i zadovoljni. Drago mi je što je ovo mesto živnulo. Korona nije donela svima loše, stanovnici Neuma su procvetali”, dodaje ova turistkinja.

U Neum na izlet

Pojedine agencije organizuju trodnevne izlete iz Beograda do Neuma, što podrazumeva noćnu vožnju u oba pravca i celodnevno kupanje, dok neke u svoje ponude uvršćuju i posete gradovima poput Mostara.

Drugi, pak, koji se odluče za odmor u BiH, zakupe smeštaj u nekom gradu, poput Trebinja, odakle je do Neuma potrebno nepuna dva sata vožnje autobusom. Za ovu opciju odlučile su se dve mlade Beograđanke.

“To je bila jedina opcija gde je moglo da se ode bez PCR testa, ili uopšte da se ode. Odlučile smo se za Trebinje, jer je blizu mora, a ima mnogo interesantnih stvari koje mogu da se obiđu. Prvobitan plan je bio da odmor iskoristimo u nekom mestu u Srbiji, ali je smeštaj tada, pre nepunih mesec dana bio bezobrazno skup”, priča Gordana koja je u Trebinju provela deset dana.

U Trebinju su kaže, cene pristojne. Cene hrane slične su beogradskim, pa čak i niže, dok je smeštaj bilo moguće naći za 15 do 20 evra za noć. Ipak, nisu propustile priliku da se ove godine okupaju u Jadranskom moru. Povratna karta do Neuma košta 6 evra.

“Neki delovi plaže su zaista bili puni, ali ima izolovanih mesta gde nije bilo toliko gužve. Mi smo čule za brodiće koji krstare obalom i ostavljaju putnike na splavovima smeštenim na samom moru. Tu je more bilo najčistije, a doživljaj kao da si u Grčkoj.”

Neum je od Mostara udaljen 70km, jednako kao i od Dubrovnika, a od Beograda 511km. Jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadran ima oko 260 sunčanih dana godišnje. Obala je duga 21km.

Godine 1399. Dubrovačka republika je kupila Neum od bosanske vlastele i upravljala je njime 300 godina. Dubrovačka republika je 1699. prepustila kontrolu regiona Кlek-Neum Osmanskom carstvu prema odredbama Кarlovačkog mira nakon Velikog bečkog rata. Ovaj pojas je dao turskoj vojsci pristup moru, ali još bitnije Dubrovniku je pružio zaštitu od Mletačke republike. Neum je bio pod turskom vlašću 179 godina sve do 1878. kada je Bosna i Hercegovina došla pod austrougarsku upravu.

 Preuzimanje teksta je dozvoljeno u originalu uz pozivanje na izvor, odnosno, linkovanje ka strani odakle je sadržaj preuzet.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar