fbpx
Vrh
Foto: Privatna arhiva

Ako se ikada zadesite u Japanu i put vas nanese na bar Nemanja, čiji naziv, gle čuda, nema japanske hijeroglife, čak vam je i pismo poznato, verovatno ćete prvo pomisliti “evo mi zemljaka”. Iznenadićete se kada uđete i upoznate vlasnicu – Japanku opčinjenu jednim Srbinom i srpskom kulturom.

Kumiko Hojo je pre 11 godina upoznala svetskog, a našeg, violinistu Nemanju Radulovića. Od tada, gotovo da ne propušta nijedan njegov koncert, gde god on svirao. Pet godina kasnije odlučila je da sa suprugom otvori koktel bar koji će nositi njegovo ime – Nemanja.

“Kada smo otvarali bar, odlučili smo da ga nazovemo po našem velikom prijatelju i sjajnom violinisti. Njegov sam veliki fan i on nas dobro poznaje. Veoma sam srećna što živimo u istom vremenu i želja mi je da slušam njegovu muziku što duže mogu tokom života”, priča simpatična Japanka.

U baru se služi srpska hrana, koju ona lično sprema, i rakija, dok na šanku stoje jasno istaknuti srpski proizvodi, pa tako možete naručiti sarmu, punjene paprike, palačinke, riblju čorbu, pogaču, ajvar…

“Neki od njih dolaze u naš bar kako bi probali srpsku hranu, ali samo zato što žele novo iskustvo. Za njih je konzumiranje retke hrane kao vožnja atrakcijama u Diznilendu, što je meni tužno. Uvek se trudim da srpska jela koja spremam budu što ukusnija, da bih Japancima što bolje dočarala srpsku kuhinju”, priča Kumiko i dodaje da je često pitaju: “Može li se tamo bez dodatnih viza?” i “Da li je Srbija bezbedna za Japance?”.

Osim što uči da sprema našu tradicionalnu hranu, uči i srpski jezik. Srbiju posećuje makar jednom godišnje, gde, kako kaže, ima dosta prijatelja.

“Što se tiče srpskog jezika, veoma je težak, ali planiram da nastavim sa učenjem iako nemam mnogo slobodnog vremena. Kada imam, čitam srpske vesti i gledam RTS na internetu. Što se kuvanja tiče, često idem na časove kuvanja koje organizuje Ambasada Srbije, gde mogu mnogo da naučim i o srpskoj kulturi. Časovi su mi jako zabavni.”

Krajem prošle godine proslavili su pet godina postojanja. Zadovoljni su dosadašnjim uspehom, ali tu ne planiraju da stanu.

“Imamo mnogo divnih mušterija s kojima smo proveli divne dane. Takođe, ponekad bude i srpskih gostiju, što nam je veliko zadovoljstvo i čast. Kako god, postignuti rezultati mi nisu dovoljni, želim da nastavim da promovišem Srbiju Japancima koji ne znaju mnogo o vašoj zemlji. Srbija nije toliko popularna u Japanu, ali ako ljudi budu saznavali više o Srbiji, verujem da će se situacija promeniti”.

 Preuzimanje teksta je dozvoljeno u originalu uz pozivanje na izvor, odnosno, linkovanje ka strani odakle je sadržaj preuzet.

OSTALE PRIČE

Ostavi komentar